@ Maciej
1) nie kwestionuję kompetencji merytorycznych Bluerank - bardzo cieszę się, że w PL istnieje agencja wyspecjalizowana w SEM - a Wasz rozwój pokazuje, że powoli zaczynamy widzieć światowe trendy na naszym podwórku
2) niestety w PL - jak na mój osobisty gust jedynie - zbyt wiele mediów działa na zasadzie 'COPY + PASTE' publikując wszelkie informacje, bez samodzielnej analizy ich ważności i adekwatności
3) naprawdę patrząc na poziom świadomości polskich marketerów w zakresie SEM, a SEO w szczególności myślę, że warto najpierw wyedukować nasze krajowe podwórko
4) oczywiście moje wypowiedzi prezentują poglądy tylko i wyłącznie moje :)
1) News, ktory zostal przez nas wypuszczony mial poinformowac szersze grono osob, o zestawieniu, ktore przygotowalismy. Wiedza taka jest zwykle rozproszona w sieci i zgromadzenie jej ZABIERA czytelnikowi czas. Wartosc dodana (tlumaczac wprost) to mozliwosc przeczytania uzytecznych (wg nas) informacji w jednym miejscu na jednej stronie (dzieki Robert!).
Jezeli uwazasz ze mija sie z sensem informowanie o takim artykule, to chyba mamy rozne definicje PR.
2) Publikacja newsa - zapewne wiesz, ze kwestia umieszczenia newsa na stronie to zupelnie autonomiczna decyzja kazdego serwisu internetowego. My ten komunikat wyslalismy Z PELNA SWIADOMOSCIA tego, ze jego przydatnosc zostanie zweryfikowana przez ilosc publikacji / odrzucen. Jak do tej pory (monitorujemy miejsca emisji) to pierwsze znaczaco przewaza nad drugim. Ergo, mysle sobie ze z wartoscia tekstu nie jest tak zle.
3) Idac Twoim tokiem rozumowania, powinnismy pisac wylacznie o polskim rynku, polskich podmiotach, polskich firmach i Polakach w szczegolnosci. Zauwaz prosze, ze mniej wiecej od 20 lat zyjemy przy otwartych granicach i polskie firmy moga dzialac rowniez w Chinach. Zywie przekonanie ze dla takich podmiotow przynajmniej podstawowe informacje o Baidu (lider na chinskim rynku wyszukiwarek) beda pomocne.
W sprawie merytorycznej polemiki zapraszam na nasz blog - juz pojawilo sie kilka komentarzy dotyczacych samego zestawienia, ktore wyjasnilismy w szczegolach.