@abc - Tutaj masz akurat racje, Google powoli robi się monopolistą, jak zresztą Hazan ostatnio dobrze opisał na swoim blogu.
Co do tego czy ów pomysł jest głupi "czytaj absurdalny", to już bym polemizował :D
Oczywistym jest fakt który wspomniał Artur Kacprzak, że żaden szanujący się eBiznes nie zrezygnuje z Google. W millionach to można mierzyć ilość ruchu z Google w miesiącu dla topowych stron :)
A co do samego PRowego zabiegu, to całkiem udany, coś w styly RyanAir'a- "kibelek za funciaka w czasie lotu" :D
Cuban to spoko gosc - tylko ma slaby zespol NBA (w sensie bez tytulu), wiec musi sobie jakos poprawiac humor ;)
Fakt jest taki, ze konkurencja Google'owi nie zaszkodzi (internautom, bo Google'owi tak) i generalnie jestem za, pod warunkiem ze dzialania konkurencji (czy tez dziwnych ekscentrykow z duza kasa) maja charakter pro user.... a te nie maja.
cóż, po raz kolejny PR dowodzi, że sięgnął już granic absurdu i bezsensu
pomysł p.Cubana jest tak samo bezsensowny jak pomysł p.Murdocha
Google posiada niestety praktycznie monopolistyczną pozycję, której może zagrozić jedynie rozwój wyszukiwarki M$ Bing - bo Yahoo! nadal powoli kona...
@Mirek
Nie wiem o jakim pomyśle Murdocha mówisz, czy o tym opisanym powyżej, czy o planowanym zamknięciu serwisów należących do News Corp. i płatnym do nich dostępie.
Ja akurat uważam, że to bardzo mądry pomysł.
Niestety, ale gwałtowny rozwój internetu spowodował moim zdaniem gwałtowną pauperyzację dziennikarstwa.
Co mam na myśli:
@ dziadowskie artykuły, niestety nawet http://Onet.pl staje się "szmatławcem", bo
woli przeklejać niusy niż tworzyć swoje
@ deep linking zabijające mniejsze podmioty przez rekinów
@ spadek sprzedaży gazet, bo i tak można przeczytać tego samego niusa, co opublikuje Rzeczpospolita na 25 innych serwisach, które nic nie mają wspólnego z daną gazetą i danym dziennikarzem
@ zupełny upadek etosu i znaczenia dziennikarza - za moich młodych czasów, czyli z 20 lat temu dziennikarz, to był ktoś, był to elitarny zawód, a teraz? dziennikarzem jest każdy, kto coś skrobnie do internetu,
nie wspominam o ekonomicznym aspekcie, wiem ile zarabiają dziennikarze w dużych wydawnictwach i uwierz mi ta kasa nie licuje z ich "intelektualna" wartością
@ publikowanie klikogennych niusów - vide wspomniany Onet, który
od kilku lat żenuje tytułami niusów - wszystko po to by podbijać oglądalność
@ i na koniec - niby dlaczego wartość intelektualna ma być za free?
Każdy kto utrzymuje szanujący się portal wie jak wysokie są koszty utrzymania, a umówmy się przychód z reklamy internetowej jest śmieszny, sieci reklamowe płacą śmieszne pieniądze, więc niby dlaczego dawać dobrą treść za darmo?
Kibicuje Murdochowi, myślę, że gość z jego kasą i w jego wieku wiele już do stracenia nie ma a dysponuje sporym zasięgiem i sporym PRem, więc gdy będzie konsekwentny może sporo namieszać.
@ Artur
mam na myśli 'zamknięcie' serwisów NewsCorp przed wyszukiwarkami - ciekawi mnie czy ktoś wyliczył p.Murdochowi ile ruchu NewsCorp dostaje w ten sposób - poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, by zajawka była indeksowalna przez SE, a dopiero reszta dostępna tylko dla subskrybentów
a dlaczego przychody reklamowe są 'śmieszne'? bo zamiast oferować nieagresywną reklamę przy dobrej jakości treściach klientom sprzedaje się ogromne ilości odsłonowych 'śmieci' bez wartości
zgadzam się, że wartościowe treści nie muszą być bezpłatne ale niewiele takich mediów istnieje, Sieć jest pełna 'copy + paste'
Nie bądź anonimowy. Zarejestruj się! Otrzymasz profil dzięki, któremu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne. Będziesz miał również dostęp do newslettera, ofert pracy, forum dyskusyjnego oraz kontaktu do innych zarejestrowanych osób.
Co do tego czy ów pomysł jest głupi "czytaj absurdalny", to już bym polemizował :D
Oczywistym jest fakt który wspomniał Artur Kacprzak, że żaden szanujący się eBiznes nie zrezygnuje z Google. W millionach to można mierzyć ilość ruchu z Google w miesiącu dla topowych stron :)
A co do samego PRowego zabiegu, to całkiem udany, coś w styly RyanAir'a- "kibelek za funciaka w czasie lotu" :D
Pozdrawiam, Marcin @Twitter