2010-02-17 15:19:41

Project managerem się jest, a nie bywa

Zobacz komentowany artykuł

« Poprzednia  2 / 2 
michal
11. michal 19.02.2010 / 19:44
@Lech Jończyk, Po Pana wypowiedzi, mam nadzieje, że nigdy nie spotkamy się w pracy :)

Trochę inaczej ścieżka kariery wygląda np. w Comarchu. W tej znanej, nie tylko na rynku polskim, firmie, aby zostać project managerem trzeba przejść etap pracy przy produkcji i wdrożeniach.

Panie Lechu i to jest ta różnica, rozmawiając z Panem będę (jak programista) musiał myśleć jak tu dobrać słowa aby bez użycia technicznych zwrotów Pan mnie zrozumiał. Miałem kiedyś PRZYJEMNOŚĆ pracować z PM z Comarchu, mówię przyjemność, ponieważ PM swoje wyklepał i ma wiedzę techniczną.

W 100% podpisuje się pod:
@Agnieszka Bukowczan-Rzeszut... dodam , że nawet w artykule wypowiada się jeden "PM" ;) z którym mam nadzieję, nigdy nie spotkam się na ścieżce zawodowej.
Lech Jończyk
12. Lech Jończyk 20.02.2010 / 13:52
@michal - nigdy nie wiadomo :-)
Zostałem chyba źle zrozumiany - PM musi wiedzieć co to jest SQL i że jeśli zapytanie do bazy wykonuje się za długo, to źle, ale nie musi sam umieć napisać selecta z pięcioma left joinami.
Inaczej mówiąc - PM musi orientować się w terminologii technicznej używanej w branży w której pracuje, ale nie musi znać "bebechów" technologicznych.
paweł
13. paweł 22.02.2010 / 14:55
fajny artykuł. Napiszę coś od siebie. U mnie w firmie na starcie każdy jest PM'em .... co niestety deprecjonuje ten tytuł / zawód (jak zwał tak zwał). Ja poszełem za ciosem i ukończyłem studia podyplomowe z tech. inter. Ciężko w rok nauczyć sie kilku języków programowania (w tym action script i flash) ale poznałem trochę terminologii i wiem co moge uzyskać dzięki określonym technologiom. Polecam wszystkim - może już nie napisze z pamięci skomplikowanego zapytania w SQL ale wiem do czego służy i podpierając się ściągawką jestem w stanie rozmawiać z programistą z pozycji osoby mającej podstawowe pojęcie.
Jeżeli jednak robimy jakieś założenia projektowe czy specyfikację, zawsze warto opisać to jak najbardziej zrozumiałym językiem - wówczas nie trzeba posiadać wiedzy technicznej a z programista i tak się dogadamy.
Mirek Połyniak
14. Mirek Połyniak 27.02.2010 / 17:40
moim zdaniem Project Manager to kluczowa osoba dla sukcesu projektu
interactive wymaga "spięcia" różnych obszarów i to właśnie od PMa zależy przebieg procesu - dobry fachowiec potrafi w razie potrzeby outsourcować coś na zewnątrz, etc. - najważniejsze cechy to standardy komunikacji i umiejętność zarządzania projektem, a nie wiedza z każdej działki, bo tak się nie da
« Poprzednia  2 / 2 
Trwa zapisywanie komentarza
Dodaj komentarz
Nie bądź anonimowy. Zarejestruj się! Otrzymasz profil dzięki, któremu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne. Będziesz miał również dostęp do newslettera, ofert pracy, forum dyskusyjnego oraz kontaktu do innych zarejestrowanych osób.
wymagane

wymagane,niepublikowane

obrazek nieczytelny

wyślij
Arrow
newsletter

Dołącz do społeczności interaktywnie.com

© 2012 interaktywnie.com. All rights reserved.