2009-07-01 00:00:00

Przegląd prasy - nie ma pracy dla grafików

Zobacz komentowany artykuł

1 / 1 
Krzysztof Adamus
1. Krzysztof Adamus 01.07.2009 / 12:20
Ten, kto jest zdeterminowany, żeby się uczyć nowych rzeczy i na przykład z DTP-owca stanie się grafikiem, z grafika projektantem, z projektanta w prasie projektantem w Internecie ? da sobie radę ? stwierdza Marek Knap, dyrektor artystyczny Edipresse. W lepszej sytuacji mają znaleźć się graficy z wykształceniem plastycznym.

Akurat w internetowym designie jakoś niewiele jest osób po ASP. Nie wiem dlaczego, ale absolwenci akademii sztuk pięknych nie czują zupełnie digitala. Oczywiście znajdą się jakieś wyjątki, ale tylko potwierdzają regułę.
Dominik Turek
2. Dominik Turek 01.07.2009 / 12:49
Niestety, ale Krzysiek ma racje ... nic nie ujmując absolwentom ASP :( wiekszosc tych którzy jednak odnalezli sie w Digitalu okupili to duzym wkladem pracy, krytycyzmem wobec wlasnych umiejetnosci i specyfiki pracy na potrzeby nowych mediow, nie obnoszeniem sie z glowa w chmurach ze reszta nic nie potrafi bo nie ma magistra na kierunku plastycznym ...
Wiekszosc jednak zachowuje sie wlasnie w ten sposob, nie majac pojecia ani warsztatu uwaza sie za alfy i omegi designu, a juz praca w sztywnych terminach to dla nich zgroza ... Ciezka praca, nauka, zbieranie doswiadczenia po studiach sie przydaje :)
Przemek Bazanowski
3. Przemek Bazanowski 01.07.2009 / 19:25
Żeby było śmieszniej (a jestem grafikiem, choć jeszcze słabym), kiedyś kolega (po ASP w Poznaniu) z pewnej agencji reklamowej zapytał mnie, co chcę robić po Liceum. Odpowiedziałem: ASP. Kolega powiedział krótko: Wybij to sobie z głowy, bo strata czasu. Tyle :-)
Krzysztof Adamus
4. Krzysztof Adamus 01.07.2009 / 21:03
Wszyscy o tym wiedzą, tylko nie dyrektorzy starych mediów dający handicap osobom po ASP :)
Adam Bałazy
5. Adam Bałazy 02.07.2009 / 14:29
Żeby było śmieszniej (a jestem grafikiem, choć jeszcze słabym), kiedyś kolega (po ASP w Poznaniu) z pewnej agencji reklamowej zapytał mnie, co chcę robić po Liceum. Odpowiedziałem: ASP. Kolega powiedział krótko: Wybij to sobie z głowy, bo strata czasu. Tyle :-)

ASP na pewno nie przeszkodzi Ci w byciu dobrym grafikiem.

Ja zaluje, ze po sredniej nawet nie bylem swiadomy, ze na ASP moge nauczyc sie czegos z grafiki komputerowej. Wiec wybralem inna uczelnie, ktora miala kierunek grafika komputerowa. Glupi, mlody czlowiek byl, placi teraz za swoje beldy mlodosci ;| nie jest zle, ale wszystkiego nauczylbym sie szybciej.
marek
6. marek 02.07.2009 / 19:02
#
Akurat w internetowym designie jakoś niewiele jest osób po ASP. Nie wiem dlaczego, ale absolwenci akademii sztuk pięknych nie czują zupełnie digitala. Oczywiście znajdą się jakieś wyjątki, ale tylko potwierdzają regułę.

czują, czują, (po pewnej modyfikacji konstruktu) tylko wolą robić rzeczy autorskie (często nieprzydatne) albo też wizerunkowe lub korporacyjne a nie np.: fmcg. Chodzi im przede wszystkim o jakosc komunikatu, więc taki Vizir lub Winiary to niekoniecznie jest 'ichnia jakość' (wszak musi być 'percepcjonowana' przez masy, które jak wiemy niekoniecznie myślą jakością obrazu)

Takim grafikom po asp trudniej więc o 'poczucie wartości' tego co niesie fmcg (dość mocno im wpajano pojęcie wartosci przekazu, jednostkowej, autorskiej wypowiedzi). Nie wpajano im niestety wartości "dobrej, ogólnie przyswajalnej ściemy" :)
Dlatego też często dobrymi grafikami zostają osoby, które niekoniecznie dosiadły absolutu wiedzy tajemnej i dzięki temu robią dobre rzemiosło. Oczywiscie też jest to wynikiem wielu lat rozwoju własnego myślenia (temat rzeka).

Jako ciekawostkę, powiem że lat temu 6-10 furorę na rynku grafików w agencjach robili studenci architektury (np PK), paradoksalnie doskonaląc sie najlepiej we flashu. Poznałem kilka takich osób oraz ich prace. O ile wiem zaszli wysoko.
 1 / 1 
Trwa zapisywanie komentarza
Dodaj komentarz
Nie bądź anonimowy. Zarejestruj się! Otrzymasz profil dzięki, któremu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne. Będziesz miał również dostęp do newslettera, ofert pracy, forum dyskusyjnego oraz kontaktu do innych zarejestrowanych osób.
wymagane

wymagane,niepublikowane

obrazek nieczytelny

wyślij
Arrow
newsletter

Dołącz do społeczności interaktywnie.com

© 2012 interaktywnie.com. All rights reserved.