2008-06-25 00:00:00

Raport - zastosowanie CSS w e-mail marketingu

Zobacz komentowany artykuł

« Poprzednia  4 / 4 
konrad pankiewicz
31. konrad pankiewicz 29.06.2008 / 14:32
Wszystkich znudzonych zapraszam na www.thinkopen.pl
Greg
32. Greg 29.06.2008 / 15:09
Typowo polskie piekielko. Jak sie komus cos uda to od razu trzeba go zgnoic. Z nowych rzeczy na rynku trzeba sie cieszyc, a nie obrzucac blotkiem. A myślałem ze branza interaktywna przynajmniej nie bawi sie w piaskownicy jak dzieci.
Marcin K.
33. Marcin K. 29.06.2008 / 16:24
@ Krzysztof Adamus

nie znam Twojego prawdziwego imienia, ale zmieniłbyś sobie adres IP zanim zaczniesz pisać pod różnymi nickami. Przecież korzystasz z neostrady - to łatwe.

Ciekawe jakie jest IP Grega :)?
Adam Chowański
34. Adam Chowański 29.06.2008 / 23:11
Wszystkich znudzonych zapraszam na www.thinkopen.pl

Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta... :)
Paweł
35. Paweł 30.06.2008 / 09:05
O to chodzi, konkurencji nigdy za wiele.
Panowie jak nie moga sie pogodzic, to 3 niech wygra!
Do roboty lepiej sie zabierzcie, usługi lepiej ulepszcie.
Maciej Łebkowski
36. Maciej Łebkowski 03.07.2008 / 08:31
Hola!

Chcecie konstruktywnej krytyki? Proszę bardzo! Zwracam się tu z pytaniem, a raczej podejrzeniem, do autorów raportu:

Moim zdaniem niektóre elementy tej tabelki się wykluczają. Na przykład fakt, że WP, jednocześnie umożliwia załączanie zewnętrznych arkuszy stylów i blokuje właściwość display. Rozumiem, że gdyby style były osadzone w dokumencie, to wystarczy proste filtrowanie, aby niektóre elementy (właściwości) wyłączyć (podobnie jak ma to miejsce w przypadku ciągów typu "javascript"). Jednak w przypadku arkuszy (plików) zewnętrznych jest to zupełnie poza gestią webmaila. Jedynym, naciąganym, rozwiązaniem byłaby próba sztucznego nadpisywania wszystkich tych właściwości w ciemno, co raczej miałoby mizerne skutki.

Dla mnie, jako osoby technicznej, takie wnioski są oczywiste i wydaje mi się, że większość osób zajmujących się na poważnie CSS-em je podzieli. Rozumiem też, z całym szacunkiem, że marketingowcy takich rzeczy nie wychwycą.

Oczywiście mogę się mylić, ale chętnie poznam sposób, w jaki WP to robi, bądź na jakiej zasadzie autorzy raportu stwierdzili taki stan rzeczy. W przeciwnym wypadku wiarygodność raportu będzie dla mnie bliska zeru -- i mam nadzieję, że i do osób nietechnicznych przemówią moje argumenty.
Artur Kwiatkowski
37. Artur Kwiatkowski 03.07.2008 / 09:10
@Maciej Łebkowski - to co napisałeś jest faktycznie interesujące a zajmuję się CSSem powiedzmy "prawie na co dzień". I faktycznie tak jak napisałeś - chyba musieli by te właściwości nadpisywać w ciemno i prawdą jest, że wówczas efekt byłby hmm co najmniej zastanawiający ale w negatywnym tego wydźwięku, bo przy zewnętrznym źródle danych to nie widzę innej możliwości - chociaż jak ktoś jest w stanie mnie doedukować jakimś ciekawym źródłem wiedzy no to jestem otwarty.

Gdzieś tu jeszcze padło w komentarzach takie słówko jak ZAWIŚĆ narodu polskiego. Niestety mnie ta zawiść (tak ogólnie ją pojmując kiedy żyje się w Polsce) kojarzy z takim zasłyszanym sformułowaniem czy też stwierdzeniem: "W Polsce jest tak, że w momencie kiedy Kowalski dorabia się Porsche, to Nowak i wielu innych zazdroszczą mu tego cholernie i raczej myślą, jak mu je obtłuc lub nawet ukraść natomiast na zachodzie jest tak, że gdy Mr. Smith dorabia się Lamborgini to w pozostałych jego sąsiadach kreuje to potrzebę dorobienia się do czegoś więcej niż tylko jedno marne Lamborgini" - i tego tak ku gwoli ścisłości nie odnoszę do żadnej z firm czy też osób, które zabrały tutaj głos - po prostu, dygresyjnie patrząc - tak mi się jakoś kojarzy to słówko hmm.

A odnośnie całego tematu: wydaje mi się, że wątek się już wyczerpał.
Nie czytałem tego raportu bo najpierw zawsze zaznajamiam się z ewentualnymi istniejącymi opiniami na temat takich źródeł wiedzy - a te właśnie opinie nie wydają mi się być zbyt pochlebne przez co nie chce mi się samemu doszukiwać prawdy w tej wiedzy, którą twórcy FreshMail'a chcieli przekazać. Nie chcę sobie po prostu zadawać pytania czy aby na pewno będę bardziej doedukowany.

Jedynym natomiast plusem (a raczej pół-plusem z uwagi na powyższe opinie) wydaje mi się być w tym wszystkim - próba zwiększenia świadomości tego "co i jak" przez to, że w ogóle coś takiego twórcy FreshMail postanowili stworzyć i włożyli w to na pewno jakieś starania. Chociaż kiedy dostrzegam w osobach zajmujących się na co dzień tym, o czym niejako traktuje raport - pewną nutę niepewności wyrażoną na prawdę konstruktywną krytyką no to ... dalej mam mieszane uczucia i to jest to "pół plusa".

Co do raportu i Panów z zespołu FreshMail - inicjatywa cel miała słuszny i z niecierpliwością oczekiwać będę kolejnej edycji raportu w której wierzę głęboko iż zostaną dołożone wszelkie starania by ów podobny raport był na jak najwyższym poziomie i okazał się dla wszystkich odbiorców interesującym źródłem wiedzy - czego Wam z całego serca życzę.

Tak czy inaczej, życzę udanej końcówki tygodnia dla wszystkich bez wyjątku.
Maciej Łebkowski
38. Maciej Łebkowski 03.07.2008 / 11:52
Wyjaśniają* nieco sytuację w komentarzach na blogu
http://www.freshmail.pl/blog/more/raport---zastosowanie-css-w-e-mail-marketingu/#komentarze

* tzn nie wiem, czy to oficjalne stanowisko i czy w ogóle ta osoba pisze z ramienia firmy. tak mi sie tylko wydaje.
Darek Paciorek
39. Darek Paciorek 03.07.2008 / 13:07
Moim zdaniem niektóre elementy tej tabelki się wykluczają. Na przykład fakt, że WP, jednocześnie umożliwia załączanie zewnętrznych arkuszy stylów i blokuje właściwość display. Rozumiem, że gdyby style były osadzone w dokumencie, to wystarczy proste filtrowanie, aby niektóre elementy (właściwości) wyłączyć (podobnie jak ma to miejsce w przypadku ciągów typu "javascript"). Jednak w przypadku arkuszy (plików) zewnętrznych jest to zupełnie poza gestią webmaila. Jedynym, naciąganym, rozwiązaniem byłaby próba sztucznego nadpisywania wszystkich tych właściwości w ciemno, co raczej miałoby mizerne skutki.
Dzięki Maćku za Twoje uwagi.

Masz rację - WP nie obsługuje atrybutu "display" TYLKO w przypadku osadzania jego deklaracji w dokumencie. W praktyce faktycznie można załączyć style z zewnątrz i wtedy display działa".

Jest jednak jedno ale :)

Okazało się bowiem, że wykorzystanie zewnętrznych arkuszy stylów nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie jest wspierane przez Interię, Hotmail, The Bata i kilka mniej popularnych aplikacji.

Z tego względu w naszym badaniu skupiliśmy się jedynie na stylach osadzanych w dokumencie i z pełną odpowiedzialnością odradzamy stosowanie zewnętrznych arkuszy stylów na potrzeby e-mail marketingu.
Mateusz
40. Mateusz 08.07.2008 / 21:52
http://www.blog.mediafun.pl/index.php/2008/07/08/sare-kontra-stare/
piekna płenta dyskusji, popatrzcie
« Poprzednia  4 / 4 
Trwa zapisywanie komentarza
Dodaj komentarz
Nie bądź anonimowy. Zarejestruj się! Otrzymasz profil dzięki, któremu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne. Będziesz miał również dostęp do newslettera, ofert pracy, forum dyskusyjnego oraz kontaktu do innych zarejestrowanych osób.
wymagane

wymagane,niepublikowane

obrazek nieczytelny

wyślij
Arrow
newsletter

Dołącz do społeczności interaktywnie.com

© 2012 interaktywnie.com. All rights reserved.