Lepszy rydz, niż nic... Jednak ludzie nie mają nawyku oszczędzania energii, bo wydaje im się, że mogą doić planetę w nieskończoność. Gorzej, że wiemy już o tym, iż globalne ocieplenie to ściema i teraz nie będzie solidnego argumentu, żeby zmienić myślenie na bardziej konstruktywne...
Jak zawsze cieszą mnie takie inicjatywy. Do tego sam jestem zwolennikiem hibernacji. Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale poza oczywistym oszczędzaniem energii, hibernacja ma wydłużać żywot laptopów.
Właściwie od samego początku trwania akcji hibernuję komputer przy pomocy pobranej aplikacji i jestem pod wrażeniem ile w czasie miesiąca zaoszczędziłam. Teraz jeszcze na stronie znajduje się kalkulator dzięki któremu można przeliczyć ile CO2 produkuje nasz komputer i urządzenia z nim powiązane, ilość niesamowita...
A ja uważam, że dobrze, iż coraz więcej jest takich akcji uświadamiających nam jak ważna jest ochrona środowiska. Tym bardziej poprzez oszczędzanie energii. Aplikacja ta jest bardzo prosta w użyciu i może dzięki niej wyrobi się nawyk hibernacji komputera.
Każda akcja uświadamiająca nam, że zanieczyszczamy naszą planetę jest godna pochwały. Ja też zainstalowałam sobie tą aplikację i staram się pamiętać o kliknięciu jak odchodzę od komputera. Nazbierało się już sporo minutek ale chyba ważniejsze jest to, że takie akcje " zmuszają" nas do myślenia o zanieczyszczaniu i działaniu dalej np. e-faktury, gaszenie niepotrzebnego oświetlenia, wyłączanie ładowarek z kontaktu jak ich nie używamy i.t.d. ....
Przecież takie oszczędzanie energii głównie nam wyjdzie na zdrowie. Po pierwsze mniej zanieczyszczone środowisko, w którym sami żyjemy, mniejsze rachunki za prąd...z której strony nie spojrzeć to same korzyści.
Judyta dokładnie, a jeszcze ważne jest to, iż trzeba sobie zdać sprawę, że nasza cywilizacja koszmarnie zanieczyszcza środowisko i trzeba je ratować dla przyszłych pokoleń. Zatem przyłączmy się też do akcji, nie tylko w czasie jej trwania ale hibernację komputera można stosować latami.
Nie udało się uzbierać miliona godzin, więc Vattenfall przedłużył czas konkursu do 15 czerwca i wprowadził nowe zasady na wypadek gdyby nie udało się uzbierać zaplanowanej ilości godzin. Włączmy się intensywniej do akcji, zaangażujmy znajomych, rodzinę bo telefon można wygrać :-)
Nie bądź anonimowy. Zarejestruj się! Otrzymasz profil dzięki, któremu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne. Będziesz miał również dostęp do newslettera, ofert pracy, forum dyskusyjnego oraz kontaktu do innych zarejestrowanych osób.