2009-12-08 09:16:01

Koniec ery smartfonów

Zobacz komentowany artykuł

1 / 1 
mawek
1. mawek 08.12.2009 / 11:08
Zgadzam sie odnośnie tego ze Iphone OS, oraz cale APPLE jest bardzo zamknięte i może powtórzyć się historia sprzed lat.

Co do samego Iphone'a to na chwile obecna wśród telefonów "dotykowych", służących częściej do przeglądania internetu niż dzwonienia, zwyczajnie nie ma alternatywy pozwalającej w tak wygodny i intuicyjny sposób korzystać z zasobów sieci. Jasne Android radzi sobie całkiem ok, ale nawet HTC HERO w porównaniu z safari+iphone wypada marnie. Dorzucając do tego mniej spójny interface, powolność działania, przypadkowe kliknięcia, gorsza jakość wykonania, ogólnie gorszy ekran, robi się średnio ciekawie.

Osobiscie chetnie z iphone'a bym zrezygnowal bo meczy mnie
"zamknietosci" rozwiązań o której piszecie. Niestety(stety) ich produkty bardzo dobrze funkcjonują i współpracują ze sobą. Android na dzisiaj to zdecydowanie mniej wygodny wybór.

Btw. Nokia sprzedaje więcej telefonów (ma pierdylion modeli) ale ma mniej zyskow niz apple ze swojego (jedynego) iphone'a
Mirosław Usidus
2. Mirosław Usidus 08.12.2009 / 11:23
Już po napisaniu tego artykułu natrafiłem na link z informacją, że i androida losy nie są aż tak różowe, przynajmniej w Europie:

http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/android-below-expectations-in-europe-656307

Poza tym polecam świeżutkie porównanie Androida do mało znanego u nas OS-a Maemo:

http://discuss.gdgt.com/nokia/n900/general/Maemo-vs-Android-what-makes-Maemo-a-winner-/

Wynika z tego, że rzeczywistość jak zwykle komplikuje modele prognostyczne ;)
loco
3. loco 08.12.2009 / 14:26
chciałem w jakiś szczególny sposób opisać wyrazy uznania dla autora ale w tle całego tekstu nie jestem w stanie ukleić czegoś wystarczająco korespondującego
bardzo ciekawy artykuł
gratuluję i pozdrawiam
Michał Smyk
4. Michał Smyk 08.12.2009 / 15:13
Prognozy i analizy autora wyglądają na całkiem trafne, bardzo ciekawie się czytało. Widać też dookoła, że coraz bardziej zbliżamy się do telefonu - gazety - książki - wizytownika - odtwarzacza muzyki - nawigatora - wszystkich w jednym pudełku, noszonym przy sobie. Osobiście stawiam na Androida, bo wydaje mi się, że kluczem będzie tu elastyczność i - niewspomniana w tym artykule - szybkość działania systemu (Windows Mobile bye bye). Czas pokaże.... Niedawno zachwyciło mnie rozwiązanie np. przeglądania forum na HTC Magic (http://dobreprzyklady.net/interfejsy-wg-kategorii/42-mobilne/49-ekran-dotykowy-w-systemie-android.html).

Pozdrawiam
Mirek Usidus
5. Mirek Usidus 08.12.2009 / 21:04
@Michał Smyk - a jeszcze zapomniałem o ebookach, kindlach, nookach, które pewne tez zaraz zaczną dzwonić a kto wie może i zdjęcia robić. Będzie ciekawie, choć raczej niejasno w najbliższej przyszłości

@loco - dzięki za ciepłe słowo :)
Kamil
6. Kamil 09.12.2009 / 16:52
W dobie internetowych pseudo-artykułów ciężko znaleźć ciekawy tekst, który zawierałby się w więcej niż kilku zdaniach, a tu taka miła niespodzianka. Bardzo ciekawie napisany tekst, który czyta się ze sporą przyjemnością. Pozdrowienia dla Autora.
Antek
7. Antek 10.12.2009 / 12:04
Bardzo dobry tekst, gratulacje dla autora. Jedna drobna uwaga: wspomniany HTC Touch Diamond II działa pod Windows Mobile (zdaje się, że 6.1) a nie Androidem.
Nokia jest liderem w sprzedaży smartfonów, ale niestety większość z nich to modele raczej z niższej półki jeśli chodzi o hardware (małe ekrany, powolne procesory itp.) co powoduje, że wielu spośród użytkowników np. E51 czy E52 traktuje je jak zwykły telefon - do dzwonienia i sms.
Powszednienie, upowszechnienie smartfonów nie jest niczym zaskakującym. Rzeczą normalną jest pojawianie się nowych funkcji w droższych, większych "poważniejszych" modelach i stopniowe ich wprowadzanie do bardziej popularnych urządzeń, było tak z aparatami fotograficznymi w komórkach, kolorowymi wyświetlaczami, itp. Tak jak w motoryzacji, najpierw poduszki powietrzne czy ABS były w F1 (poduszki oczywiście nie) potem w limuzynach a teraz są w miejskich maluchach.
Mnie marzy się urządzenie, do którego sam będę mógł wybrać system i zmieniać go wedle zachcianki - jak w PC-tach. Ale to pewnie marzenia ściętej głowy.
Pozdrawiam
LM
8. LM 10.12.2009 / 18:07
Który z telefonów ma GPS i jest dodatkowo w jakis wiekszy sposób zabezpieczony przed wodą i mocniejszy mi wstrzasami?Nazwa linka...
marcin
9. marcin 10.12.2009 / 21:16
podoba mi sie artykuł, ale nalezy pamietac o jednej rzeczy. .Ten kryzys nie był krysyzem internetu - nastepny bedzie. Im wiecej cloud computingu tym mniej osobistosci, prywatnosci, bezpieczenstwa.
Łatwosc z jaka wielkie koncerny internetowe zgadzaja sie (lub tolerują) na łamanie praw człowieka w imię zysku powinien dac wielu do myslenia w kwestii cloud computingu.
Paweł
10. Paweł 10.11.2010 / 01:50
Jeżeli chodzi o chmurę, to Apple jest zdecydowanie krok do tyłu. To Microsoft ma cały zestaw aplikacji w Azure, Zune Pass daje dostęp do praktycznie każdej muzyki, jaka istnieje a Windows Phone 7 automatycznie synchronizuje kontakty, zdjęcia, muzykę i inne dane z chmurą. Szkoda, że w paru innych kategoriach na razie jest krok za Apple czy Google.
 1 / 1 
Trwa zapisywanie komentarza
Dodaj komentarz
Nie bądź anonimowy. Zarejestruj się! Otrzymasz profil dzięki, któremu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne. Będziesz miał również dostęp do newslettera, ofert pracy, forum dyskusyjnego oraz kontaktu do innych zarejestrowanych osób.
wymagane

wymagane,niepublikowane

obrazek nieczytelny

wyślij
Arrow
newsletter

© 2012 interaktywnie.com. All rights reserved.