2010-02-03 11:50:40

Tablety szczęścia - rynkowa ekstaza czy iPadaka

Zobacz komentowany artykuł

« Poprzednia  2 / 2 
Michał Herok
11. Michał Herok 05.02.2010 / 15:14
Mocny tytuł :)

Co do samego iPada - skusiłbym się na pewno, gdyby nie to, że posiada zamknięty system.

Co do braku obsługi Flasha, to bym nie przesadzał, akurat to nie stanowi bardzo poważnego problemu.
Mirosław Usidus
12. Mirosław Usidus 06.02.2010 / 01:33
@Michał Górecki - zauważam tylko, że zarówno ty jak i Artur kupujecie iPady, a nie wasze babcie ;)
Jak na polskie warunki, to chyba mogę zaryzykować taki zakład, że jeśli chociaż 3 proc. pań emerytek będzie miało (zauważcie, że nie piszę nawet, że kupi) coś takiego, to wchodzę pod stół i odszczekuję.
Zresztą odszczekiwać będę z najwyższą przyjemnością, bo bardzo, ale to bardzo chciałbym się w tej sprawie mylić.
raf
13. raf 06.02.2010 / 15:26
Moja mama używa komputera do naszej klasy, facebooka, prasy, poczty, wikipedii (hasła do krzyżówek), zdjęć i skype – jak większość mam. Jaki jest jej największy problem? Komputer to dla niej wciąż dżungla, w której ma jedynie wydeptanych kilka bezpiecznych ścieżek po których się porusza. Poza tym, od dawna chciałaby mieć laptopa, żeby móc go przenieść z pokoju do pokoju. Jak pokazałem jej video na stronie Apple, stwierdziła, z entuzjazmem, że to jest właśnie komputer dla niej. Brakuje tylko kamery do skype (codzienne telekonferencje z siostrami), ale na pewno da się podłączyć.
Wreszcie wszystkie zdjęcia z komputera będzie mogła zanieść na spotkanie z koleżankami czy rodziną!

Większość artykułów o iPad wykazuje brak zrozumienia, czym on jest. To droga Apple do zagarnięcia kolejnego segmentu rynku - ludzi, którzy chcą komputera małego, lekkiego i prostego w użyciu. Ludzi, którzy nie mają siły czytać małych literek na wyświetlaczu telefonu.

Ci, którzy już maja iPhone, kupią tablet swoim rodzicom, po jednym. A potem… kupią sobie trzeci. W końcu to najlepsza konsola do gier i przeglądarka do netu w podróży i przed snem.
Sebastian Winkiel
14. Sebastian Winkiel 19.02.2010 / 10:51
No własnie, to ma służyć do paru podstawowych rzeczy i już, nie ma być kompem / kombajnem. Dodać tam kamerkę + telefon i będzie na wypasie.
Sebastian Winkiel
15. Sebastian Winkiel 19.02.2010 / 10:52
....+ flash ;)
FreonNowy
16. FreonNowy 23.02.2010 / 12:41
Apple pokazało a raczej przypomniało jak to zrobić, a inni pokażą jak to zrobić dobrze.
a dużej filozofii nie ma, wystarczy lekki tablet, z kamerką wyjściami usb i brakiem "Wielkiego Brata" dowalającego się do każdego softu jaki chcemy na nim instalować
Łukasz R.
17. Łukasz R. 23.02.2010 / 22:34
Teraz większości się tu narażę, ale brak Flasha uważam może nie za zaletę ale za nie wadę ;) Wraz z Flexem istota Flasha została wypaczona wg mnie ale ja patrze przez pryzmat aplikacji internetowych a nie zastosowań reklamowych. To co użytkowe nie powinno wymagać dodatkowych pluginów (czyste HTML/JS/CSS) i być może takie podejście ma właśnie Apple a HTML 5 z video, canvas itd. spowoduje, że wkrótce brak Flasha nie będzie taki "uciążliwy"...
alicja12
18. alicja12 07.07.2010 / 10:52
ciekawy tytuł, ale mi się podoba,bo jest pomysłowa..
Przemysław S.
19. Przemysław S. 19.07.2010 / 06:07
Łukasz R., flex w niczym nie przeszkadza, flex to narzędzie a flash player to wtyczka/odtwarzacz, skąd pochodzi swf, nie ma znaczenia

To czy coś jest pluginem czy przeglądarką, może mieć znaczenie, ale nie musi..

Równie dobrze można napisać, że to co użytkowe powinno się wyświetlać na lustrze w łazience, po co komputery, systemy operacyjne i przeglądarki, nie mówiąc o pluginach, przecież lustro w łazience jest wystaczająco duże żeby zmieścił sie na nim portal projektowany pod 1280x1024 ;)
« Poprzednia  2 / 2 
Trwa zapisywanie komentarza
Dodaj komentarz
Nie bądź anonimowy. Zarejestruj się! Otrzymasz profil dzięki, któremu Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne. Będziesz miał również dostęp do newslettera, ofert pracy, forum dyskusyjnego oraz kontaktu do innych zarejestrowanych osób.
wymagane

wymagane,niepublikowane

obrazek nieczytelny

wyślij
Arrow
newsletter

Dołącz do społeczności interaktywnie.com

© 2012 interaktywnie.com. All rights reserved.