Piotr Waglowski kwestią kontrowersyjnych domen zajął sie po tym, gdy - jak pisze na swoim blogu www.prawo.vagla.pl - jeden z internautów napisał do niego w tej sprawie wiadomość. ów czytelnik pisze, że gdy chciał zarejestrować domenę ze swoim nazwiskiem, okazało sie, iż nie może tego uczynić, gdyż ta jest już zajęta przez nowopowstającą krakowską spółkę "MassMedia sp. z o.o. w organizacji". To jednak nie koniec historii, gdyż, zgodnie z tym, co przekazuje zaniepokojony użytkownik Sieci, prawdopodobnie spółka zdążyła już pozyskać bazę danych nazwisk polskich, by następnie wszystkie je zarejestrować.
Taka sytuacja jest to o tyle możliwe, że proces rejestracji domen w naszym kraju jest nie tylko prosty, ale i stosunkowo tani. Waglowski wskazuje na jeszcze co najmniej jedną firmę, która również pochwalić się może taką działalnością:
Przy okazji badania tego doniesienia trafiłem jeszcze na coś, co się nazywa "Agencja interaktywna Sylyx Sp. z o.o.", przy czym tu uwaga na stronę, która - jak się wydaje - usiłuje infekować trojanem JS/Obfuscated (opis). Chodzi o stronę: www.sylyx.com (celowo nie linkuję).
Jak udało się ustalić prawnikowi, spółka ta, która zresztą podobno (?) została sprzedana, trzyma domeny m.in. w AfterMarket.pl, a rejestruje je m.in. w Michau Enterprises Ltd. z siedzibą na Cyprze.
Problem w tym, iż opisane działania wspomnianych firm są niezgodne choćby z przepisami o ochronie dóbr osobistych (art 23 i 24 Kodeksu cywilnego). Nazwisko tak, jak i inne dobra osobiste człowieka (m.in. zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania) podlega ochronie:
Pojawiają się orzeczenia dotyczące ochrony firmy, nazwy, etc., ale przy konflikcie związanym z unikalnym charakterem nazwy domenowej również ochronę nazwiska należy brać pod uwagę.
Więcej na ten temat na www.prawo.vagla.pl. Polecam szczególnie zaciętą dyskusję komentujących tekst internautów!

Podajecie nieprawdziwe informację. Waglowski napisał, że mogą być niezgodne, a Wy piszecie, że są niezgodne.
Domena http://kowalski.pl powinna należ do Jana Kowalskiego, Michała Kowalskiego, czy Franka Kowalskiego?
Więc co wszyscy kowalscy mają się ustawić w kolejce do aukcji na domenę http://kowalski.pl ? Po co to komu? :-)))
Poza tym firma ta kupiła domeny po 12 zł a będzie musiała przedłużyć za rok po 42 zł, więc sprawa sama się ureguluje.
M.
stronka
Dodaj komentarz
Podobne tematy