Interaktywnie.com - codzienne źródło inspiracji dla emarketera
Rozmowy o wszystkim: Ranking agencji interaktywnych
-
-
Anna Ślązak
- Założonych wątków: 1
Napisal: 2008-03-26Witam,- #1
Kilkakrotnie w wypowiedziach nt rynku agencji interaktywnych spotkałam się z pojęciem "głównych graczy". Gdzie mogłabym znaleźć aktualny ranking ww agencji?
-
Anna Ślązak
-
-
Grzegorz Jaskulski
- Założonych wątków: 0
Napisal: 2008-03-27Kiedyś był tu taki wykaz 50 graczy, teraz zostal zmieniony.- #2
Liczy się jeden gracz: proszę spojrzeć na stopkę ;)
-
Grzegorz Jaskulski
-
-
Piotr Mederak
-
Piotr Mederak
-
-
Bartłomiej Mikołajczyk
- Założonych wątków: 2
Napisal: 2008-03-29wsztstkie rankingi sa subiektywne...- #4
najbardziej chyba obiektywnie bedzie typowac sobie patrząc na portfolia;)
-
Bartłomiej Mikołajczyk
-
-
Leszek Łuczyn
- Założonych wątków: 1
Napisal: 2008-04-04dla marketera byłby niezwykle interesujący ranking kosztów roboczogodziny na poszczególnych stanowiskach w agencjach ;) no i jest jeszcze coś takiego jak "charakter" agencji, wpływający na jakość współpracy i to, w jakich obszarach jest najmocniejsza, i dopiero gdy się złoży razem te trzy rzeczy, renoma+koszty+charakter, można wyciągać praktyczne wnioski :)- #5
-
Leszek Łuczyn
-
-
Tomasz Michalik
Napisal: 2008-04-04Przeglądając statystyki natknąłem się na coś takiego: www.interaktywne.info ;)- #6
Oczywiście takie rozwiązanie nie stanowi żadnej pomocy w wyborze agencji i wątpię aby stało się rzeczywistym narzędziem w ręku doświadczonego marketera. Lista 'agencji interaktywnych' przypomina sprawę nazewnictwa agencji reklamowych - trudno przecież porównywać dajmy na to PZL przy agencji reklamy - wycinającej litery ze styroduru.
Z drugiej strony jeśli "Klienta" definiujemy jako tego po drugiej stronie, który płaci za "robotę" ...
Zadaniem każdej agencji jest dotarcie do swoich klientów, jeśli agencja tego nie potrafi zrobić w dużym stopniu świadczy to o jej skuteczności.
Anno, o byciu "Graczem" decyduje obrót agencji - oczywiście obrót dot. działań interaktywnych (pomijając wszystkie inne działania). Michał Lach podjął próbę oszacowania wartości rynku interaktywnego w Polsce na podstawie wywiadu z 34 największymi agencjami w Polsce. (Krzysiek pisał już o tym na łamach interaktywnie http://interaktywnie.com/blog/115-k2-szacuje-wartosc-polskiego-rynku-uslug-e-marketingowych-na-107-mln.html).
Najprościej będzie zwrócić się do Michała z prośbą o udostępnienie takiej listy.
-
Tomasz Michalik
-
-
Dawid Szczepaniak
Napisal: 2008-04-04"Przeglądając statystyki natknąłem się na coś takiego: www.interaktywne.info ;)"- #7
Tomek, pls :)))
Otworzylem pierwsza lepsza strone i tuz obok siebie sa Hypermedia i jakis twor o nazwie Bull Design.
-
Dawid Szczepaniak
-
-
Krzysztof Adamus
- Założonych wątków: 2
Napisal: 2008-04-04- #8
Michał Lach podjął próbę oszacowania wartości rynku interaktywnego w Polsce na podstawie wywiadu z 34 największymi agencjami w Polsce. Najprościej będzie zwrócić się do Michała z prośbą o udostępnienie takiej listy.
Michał nie może udostępnić tej listy, ponieważ agencje nie wyraziły zgody na publikacje szczegółowych informacji o swoich obrotach. Swoją drogą Jarek Sobolewski z IAB prowadzi już rozmowy z PricewaterhouseCoopers dotyczące zmierzenia wielkości rynku agencji interaktywnych. Będziemy mieć wiarygodne dane, ale również w tym przypadku raczej nie dowiemy się o obrotach poszczególnych agencji (chyba, że te wyrażą na to zgodę w co wątpię).
-
Krzysztof Adamus
-
-
Tomasz Michalik
Napisal: 2008-04-06My również nie zgodziliśmy się w tym badaniu na publikację informacji o obrotach ... jednak naszej przedmówczyni chodziło tylko o listę agencji, a nie o dane o obrotach, co Michał myślę na prośbę bez problemu udostępni.- #9
-
Tomasz Michalik
-
-
Bartosz Rychlicki
Napisal: 2008-04-10interaktywne.info to nie ranking zbierający najlepszych, ścinający śmietanke tylko po prostu lista firm świadczących usługi na przyzwoitym poziomie, nie tylko dla największych klientów ale też podmiotów sektora małych i średnich firm. Siłą rzeczy nic ma nic strasznego w tym że wymieniony bull design siedzi sobie obok hypermedia (która według mnie MA się czego wstydzić jeżeli ma stać na podium).- #10
W planach są dodatkowe ficzery które mogą pozwolić w/w wymienionym marketerom na lepsze rozeznanie. Np. umożliwić agencjom uzupełnić swoje dane o dodatkowe informacje (np. liczba pracowników itp). dobrowolnie, dzięki temu będzie wyżej w rankingach.
-
Bartosz Rychlicki
-
-
Edward Łuska
Napisal: 2008-04-12Zdefiniuj "przyzwoity poziom". ;)- #11
-
Edward Łuska
-
-
Tomasz Michalik
Napisal: 2008-04-13Bartosz, moim zdaniem przyjąłeś złą optykę w założeniach. Możesz koło Hypermedia postawić 10 bull designów i jeszcze kiosk za rogiem, nie ma w tym nic złego. Problem w tym, że przez taki zabieg wrzucasz wszystkich do jednego worka, czyli siłą rzeczy nie ułatwiasz pracy marketerom, tylko utrudniasz. Takie rozwiązanie nie pomoże żadnej z firm w tym katalogu.- #12
Nie ma sensu zestawiać bokserów z różnych kategorii wagowych, bo niby co ma dać bukmacherowi takie zestawienie, kiedy jego interesuje wynik konkretnej walki w konkretnej kategorii?! Ale pewnie się nie znam, bo nie jestem kibicem ...
-
Tomasz Michalik
-
-
Bartosz Rychlicki
Napisal: 2008-04-24@Edward: Dobre "pytanie", na ktore obywdwoje wiemy że odpowiedzi nie ma. Przyzwoiti poziom na interaktywne.info można określić mniej więcej jako jakość wystarczająca dla firm MŚP, której nikt by się nie wstydził. Pamiętajmy że istnieją firmy małe i średnie, które równierz potrzebują obsługi w internecie jednak nie mają budżetów rzędu xxx tysięcy.- #13
@Tomasz: Cenna uwaga, godna zastosowania. Problem jest jednak taki: nigdzie nie ma na dobrą sprawe napisane kto jest cool a kto nie! ;-) Możemy sobie powiedzieć że hypermedia jest cool, ale przy 50 innych agencjach nastąpi spór, że dlaczego Ci, a Ci nie. Brak tutaj charakterystyki po której można by było takie firmy "układać". Wielkość dochodu? Kiepski wyznacznik, poza tym wiemy że mało kto się pochwali tym, kreatywność? Ocena subiektywa. Ale na pewno masz racje, musi być taki wskaźnik. Planuje udostępnić możliwość wystawiania swoich realizacji + dodatkowe dane o firmie (ilość pracowników itp). Myślę że to już jakis wskaźnik dla marketera. Jeżeli masz jakieś pomysły, to nadstawiam uszu.
-
Bartosz Rychlicki
-
-
Tomasz Michalik
Napisal: 2008-04-26Bartku, chyba wystrzelałem się już z uwag. Po prostu nie wierzę w sens takiego rankingu jaki budujesz.- #14
Myślę, że z tego powodu i jeszcze paru bardziej przyziemnych Krzysiek zlikwidował ten na interaktywnie.
Powtórzę jeszcze raz, uważam, że agencje które same nie odnajdują drogi do świadomości swojego klienta/pracodawcy, raczej nie są i nie będą dla niego atrakcyjne w pracy nad konsumentem i żadne rankingi tego nie zmienią.
Nie zrozum mnie źle, być może z Twojej perspektywy ten sam świat wygląda zupełnie inaczej, a interaktywne.info to Twoja droga do Twojego klienta, czego szczerze Ci życzę.
-
Tomasz Michalik
-
-
Bartosz Rychlicki
Napisal: 2008-04-29Czołem,- #15
Tomku, interaktywne to nie droga do mojego klienta! Broń Boże! To po prostu katalog, którego mi zawsze brakowało, jest zaraz bazą wiedzy o konkurencji i podnosi znajomość rynku przez osoby zewnątrz, co w zasadzie jest przecież dobre i pożądane.
Lada dzień katalog wejdzie w faze 1. Nowe ficzery i mailing do firm.
-
Bartosz Rychlicki
Od 1 do 15 z 15